05 ožujka 2014

Slatko-kiseli umak



Slatko-kiseli umak, omiljen u mnogim restoranima, konačno možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. A kada ga priprmate sami možete kontrolirati količinu šećera i kiseline, ovisno o vlastitom ukusu.

3/4 šalice vode
1/2 šalice kečapa
1/3 šalice smeđeg šećera
1/3 šalice soka od naranče
1/3 šalice rižinog octa
1 1/2 žlica umaka od soje
1 1/2 žličica smrvljenog sušenog vlasca
2 žlice ulja
1 komad svježeg đumbira
1 1/2 žlica škrobnog brašna

U zdjeli miješajte 1/2 šalice vode, kečap, smeđi šećer, narančin sok, ocat, sojin umak i vlasac.
Sameljite đumbir.
Stavite srednju tavu da se zagrije na jakoj vatri.
Dodajte ulje, razmažite ga na sve strane tave.
Dodajte 2 žlice đumbira i dinstajte uz miješanje dok pusti miris, oko 20 sekundi.
Dodajte mješavinu tekućih sastojaka.
Ostavite da prokuha, pa neka lagano kuha dok se šećer otopi.
Pomiješajte u zdjelici škrobno brašno sa preostalih 1/4 šalice vode.
To umiješajte u tavu.
Kuhajte uz miješanje dok se smjesa zgusne.