04 ožujka 2014

5 uobičajenih savjeta za dijetu koji zaista djeluju – i zašto



Gubitak težina je svjetska preokupacija. Izazivam vas da pregledate TV emisije ili poslušate radio program, prosurfate internetom ili otvorite magazin, a da ne pronađate bar jedan oglas za neki proizvod za mršavljenje ili novi plan dijete. Svatko želi biti zdrav i izgledati najbolje moguće, a vjerojatno prvi put u proteklih pola stoljeća, te dvije stvar su se spojile. Trenutni ideal ljepote je puno bliži dostižnome za 'stvarnu' osobu nego što je bio desetljećima. Zahvaljujući glumicama i pjevačicama koje nisu izgladnjelo mršave, iz mode je izišao izgled vješalice i ušli su zdravi mišići i obline.

Ako idete u susret tom ugodnom idealnom tijelu, vjerojatno ste po nekoliko puta pročitali osnove savjete za dijetu. U nekim slučajevima to je zbog toga što je netko to izjavio, a drugi ponavljaju bez prestanka. Za druge, to je zato što ti savjeti zaista djeluju. Evo 5 uobičajenim savjeta za dijetu koji djeluju – i zašto.

Savjet #1: Pijte veliku čašu vode 20 minuta prije svakog obroka.
To je važno samo djelomično zbog toga što ćete zavarati tijelo da misli da ste siti. Zapravo se radi o tome da tijelu dajete vodu koja mu je potrebna. Uobičajena preporuka je 8 velikih čaša vode na dan. Ali zaista VODA – ne gazirana pića, ne kava. Samo čista voda. Vaše tijelo treba vodu da bi održalo rad svih organa i ispralo nepotrebno. Kad ne pijete dovoljno vode tijelo počinje zadržavati svaku kap u mišićima i masnim tkivima. Zalijevajte svoje tijelo kao pto biste zalijevali biljku, pa ćete uvidjeti da se tijelo redovito i rješava viška vode. No je li to samo suvišna voda? Pa, jest. Ali ta suvišna voda je voda koju ne morate nositi sa sobom dok pijete dovoljno vode koju vaše tijelo treba.

Savjet #2: Jedite voće i povrće svježe.
Osim činjenice da svježe povrće i voće ima više nutrijenata po kaloriji, u mnogim slučajevima zapravo ćete dobiti MANJE kalorija kad povrće i voće jedete sirovo. Posebno ako inače uzimate konzervirano voće i povrće, kojima su dodani konzervansi i arome koje značajno pojačavaju kalorije. Ali tu je i još jedan razlog: tijelo se više napreže da probavi sirove namirnice, a to znači da koristi više kalorija da izvuće sve nutrijente iz njih. Vašem tijelu TREBA više vlakana koji se nalaze u voću i povrću, a nisu skuhani i obrađeni prije upotrebe.

Savjet #3: Jedite uravnoteženu hranu.
To je očito zdravije, ali hoće li vam pomoći u gubitku težine? Odgovor je da, a evo zašto. Kad tijelu nedostaje BILO KOJI nutrijent tijekom dana, ono pokušava nadoknaditi razliku zamjenjivanjem drugih nutrijenata. Rezultat može biti pogrešna poruka da ste gladni, a všae tijelo zapravo žudi za JEDNIM određenim nutrijentom. Uravnotežena prehrana pruža vašem tijelu sve potrebne nutrijente u pravilnim proporcijama, pa nećete imati osjećaj izgladnjelosti.

Savjet #4: Pola sata umjerenog vježbanja 5 puta tjedno.
Vaše tijelo koristi hranu koju pojedete kao gorivo za obavljanje dnevnih aktivnosti. Što više energije trebate, to će više hrane koju ste pojeli vaše tijelo iskoristiti kao gorivo. Kad pojedete manje kalorija nego što tijelu treba, ono će početi koristiti spremljene zalihe da bi nastavili raditi. Dodavanjem pola sata umjerenog vježbanja u dnevnu rutinu barem 5 puta tjedno povećava konzumaciju energije za vaše tijelo. Ali tu je i još nešto. Vaše tijelo koristi kalorije i kad ne vježbate samo da bi održalo cirkulaciju i zdravlje u tkivima. Za održavanje mišića koristi više kalorija nego za masnoću. Kad vježbate tijelo pretvara masnoću u mišiće – što rezultira jačim metabolizmom, jer pojačana aktivnost održava tonirane mišiće.

Savjet #5: Grickanje između obroka.
Naša tijela nikad nisu bila stvorena za jelo 3 puta na dan, kako smo se navikli. Tijelo je neprestano u pokretu i cijelo vrijeme treba energiju. Umjesto da pojedete kalorije u tri obroka, raširite ih na 5 ili 6. trik je u jedenju manjih obroka – ne dodavanju više hrane. Probavni sustav će vam tako biti zaposlen, a tijelo će imati energije za cijeli dan.