03 ožujka 2014

10 novih upotreba za maslinovo ulje



“Maslinovo ulje je dobro za podmazivanje, jer negove molekule lako klize jedna preko druge, pa time pomažu tvrdim objektima da se premjeste bez trenja,” kaže Wolke. “Također, te čestice prekrivaju sitne praznine na površini, tako da izgledaju polirano i cjelovito.”

Koristite maslinovo ulje za:
1. Brijanje. Malinovo ulje pomoći će vam da se bolje obrijete nego sa kremom za brijanje.
2. Sjaj na nehrđajućem čeliku. Mnogi proizvodi za čišćenje, posebno na bazi amonijaka, mogu zahrđati ili oštetiti nehrđajući čelik ili krom. Maslinovo ulje je odlično sredstvo za čišćenje koje neće uništiti vaše posuđe.
3. Uklanjanje šminke sa očiju. Stavite malu količinu ulja na očni kapak i nježno ga prebrišite vlažnom krpicom za umivanje.
4. Spriječavanje voska da se zalijepi za svjećnjak. Premažite tanki sloj ulja na bazu svjećnjaka prije nego što postavite svijeću. Kapljice voska nakon toga ćete lako ukloniti.
5. Njega kućnog ljubimca. Dodajte 1/8 do 1/4 žličice ulja u mačju hranu da spriječite stvaranje kuglica od dlake.
6. Hidratizacija kožice na noktima. Nanesite manju količinu ulja na kožicu noktiju.
7. Tretman suhe kože. U kožu nakon tuširanja utrljajte tanak sloj ulja.
8. Otvaranje zatvarača na odjeći. Vatenim štapićem nanesite malo ulja na zube zatvarača. (Ali pazite na tkaninu.) Zatvarač bi se nakon toga trebalo lako pomicati gore i dolje.
9. Brisanje prašine sa drvenog namještaja. Nanesite malo ulja na krpicu i prebrišite namještaj.
10. Utišavanje škripe na vratima. Namastite šarke vrata sa malom količinom ulja na krpici kojom ćete prebrisati šarke s vrha tako da se ulje cijedi preko njih.