30 ožujka 2014

Smislena prehrana može pomoći pri mršavljenju



Mnogi ljudi uvijek pokušavaju pratiti određen dijete kako bi izgubili višak težine, ali često zaboravljamo na najvažnije ponašanje prilikom prehrane: misleno jedenje.
Smisleno jedenje znači da trebate biti potpuno svjesni svog procesa prehrane. Često jedemo besmisleno kad sjedimo ispred TV-a, ujutro jurimo kroz vrata ili samo pratimo stare navike. Smisleno jedenje je ključ uz koji ćete ostati vitki i zdravi kroz cijeli život.

Ovdje je 8 tehnika kako jesti smislenije.

1.     Prije nego pomislite početi jesti obrok, razmislite o razlogu zašto ga jedete. Je li to zbog dosade, stresa, ili stvarne gladi? Osim toga, ocijenite svoju glad od 1 do 10. jedan znači da umirete od gladi, a deset da se gotovo siti.
2.     odlučite što kontrolira vašu prehranu. Je li vam to raspored ili stil života? Jesu li emocije? Ili jednostavno prisustvo hrane?
3.     Napunite tanjur hranom samo do pola. Kad završite to, uzmite trenutak da razmislite koliko ste siti. Ako ste još uvijek gladni, dodajte na tanjur još hrane za oko 20% tanjura. Možete nastaviti tako dok ne budete dovoljno siti.
4.     izrežite hranu u sitne zalogaje, pa će vam trebati više vremena da pojedete jednaku količinu hrane. To će vam dati više vremena da shvatite kad ste siti. Uživajte u obroku svim osjetilima: osjetite miris hrane, okus, razmisšljajte o svakom zalogaju dok ga jedete.
5.     Ako mislite da ste gladni, namjestite alarm na 20 minuta, a kad zazvoni ocijenite jeste li još gladni. Ponekad mislimo da smo gladni, ali ako popijemo čašu vode ili jednostavno čekamo koju minutu, otkrit ćemo da zapravo i nismo gladni.
6.     Također, možete namjestiti alarm na 20 minuta prije početka obroka. Pokušajte zaista jesti obrok tih 20 minuta i ne žuriti da ga završite.
7.     Jedite po jedan zalogaj različite hrane na tanjuru tehnikom “skakanja po hrani ”. Jedenjem različitih okusa hrane pomoći ćete si da usporite i zaista uživate u hrani.
8.     Stvorite si pauzu i odložite pribor nakon svakog zalogaja.
Imate li još koju tehniku koja bi mogla biti korisna?