16 ožujka 2014

Jedite različito povrće da biste bili zdraviji



Nove smjernice u prehrani koje je objavila Vlada Sjedinjenih država preporučuju da se treba jesti između 5 i 9 porcija voća i povrća svakog dana.  Kad prvi put čujete taj broj, možda se čini kao puno, ali zapravo je puno lakše nego što mislite ubaciti toliko voća i povrća u svakodnevnu prehranu. Kao prvo, police na odjeću povrćarne u trgovinama prepune su svježeg voća i povrća. Osim toga, povrće i voće su najmanje skupe, a nutrijentima najbogatije namirnice u svakoj trgovini. Sa tako velikim izborom voća i povrća lako je učiniti ih hranjivim, ukusnim dijelovima dnevnih obroka i grickalica.

Kad pogledate kolika je porcija zapravo, i nije tako teško uključiti 5 do 9 komada voća i povrća na dan. Na primjer, preporučena dnevna količina zapravo je jednaka količini od 2 šalice voća i 2,5 šalice povrća na dan. Kad razmislite koliko vrsta voća i povrća vam je dostupno, te kako su cijene uglavnom niske, shvatit ćete koliko je lako doseći taj dnevni cilj.

Jedan odličan način da dobijete sve potrebne nutrijente iz voća i povrća svakog dana je u potpunosti iskorištavanje hrane koja vam je dostupna. Jedenje svakog dana iste hrane ubrzo postaje dosadno, pa zašto ne biste odabrali voće i povrće u svim duginim bojama i oblicima, kako bi svakoga dana mogli odabrati nešto drugo.

Kada kupujete voće i povrće, važno je odabrati različite boje. To je više od same estetike. Voće i povrće različitih boja sadrži različite nutrijente, a različitost boja omogućit će vam da konzumirate sve vitamine i minerale koji su vam potrebni svakog dana.

Pronalazak novih recepata je još jedan odličan način da se osigurate kako ćete konzumirati 5 do 9 porcija voća i povrća na dan. Svatko voli isprobavati nova jela, a novi recepti mogli bi vam pružiti i nove ideje kako pojesti sve to voće i povrće.

Novi recepti mogu također pružiti važnu priliku da isprobate povrće i voće koje možda nikad ranije niste jeli. Na primjer, svi jedu naranče, ali jeste li probali kivi ili mango? Što je sa špinatom i keljom? Isprobavanje novih stvari je odličan način da nađete nove omiljene namirnice dok dobivate sve važne nutrijente.

Mnogi ljudi u zabuni misle da ne moraju jesti 5 do 9 porcija voća i povrća dnevno ako uzimaju vitamnske tablete. Zapravo, ništa ne može biti dalje od istine. To je zato što voće i povrće sadrži daleko više od samih mikronutrijenata koje znanost prepoznaje i sintetizira u tabletama. Dok su ti mikronutrijenti kao vitamin C, vitamin A i vitamin E važni za dobro zdravlje, tako je i stotinjak drugih elemenata sadržanih u svježem voću i povrću. Ti elementi nisu dostupni ni u jednoj tableti, nego ih se mora unositi kroz zdravu, uravnoteženu prehranu koja sadrži dovoljno voća i povrća.

Osim toga, povrće i voće je daleko manje skupo nego vitaminske tablete. Voće i povrće je prilično jeftino, posebno kad se kupuje u sezoni i uzgaja lokalno. Na duže staze dobivanje nutrijenata koje trebate iz hrane koju jedete je daleko manje skupo, a puno zdravije za vas nego otvaranje kutije sa tabletama svakog dana.

Zato ne zaboravite staviti na tanjur svakog dana 5 do 9 porcija voća i povrća.  Možda se čini kao puno, ali možete postići taj razumni cilj jednostavnim grickanjem većine voća i povrća tijekom dana ili dodavanjem u obroke u obliku priloga i/ili predjela.