15 ožujka 2014

6 savjeta za uštedu tinte u printeru



Kupovina printera je jednokratni trošak, ali boju koju koristimo za ispis treba kupovati redovito, pa trošak korištenja printera i održavanja istog u pravilnom stanju može biti priličan. Svaka naredba ‘print’, kako god bila mala, tjera printer na korištenje tinte, ali uz neke savjete možete zapravo uštedjeti dosta tinte i koristiti ju puno duže nego što ste navikli.

1) Printajte samo ono što vam je neophodno

Počnimo sa ekonomijom. Najčešće se događa da printamo posve nepotrebne dijelove i pri tome trošimo dragocjenu tintu. Na primjer, možda trebate isprintati samo mali dio neke web stranice umjesto cijele. Pa tako, umjesto da jednostavno potvrdite print cijele stranice sa svom grafikom, budite specifični u onome što želite imati u pisanom obliku, pa isprintajte samo taj dio.

Tekst uvijek koristi manje tinte u usporedbi sa grafičkim dijelom. Ako je pisani dio stranice jedino što vam je potrebno, onda se možete potruditi da uopće ne isprintate slike. Ako trebate cijelu web stranicu spremiti u pisanom obliku, provjerite postoji li već negdje tiskana verzija. Ako ne postoji, možete kopirati i zalijepiti tekst sa web stranice u neki program za obradu teksta (Word, Notepad i slično) i isprintati ga tako.

Također, pokušajte malo planirati i dva puta provjeravati što će se isprintati kada pritisnete na tipku Print.

2) Otvorite Quick print preview (brzi pregled printanja)

Većina poznatih printera, kao što su HP, Canon, Dell, Epson, dolaze sa instalacijskim programima za printer koji imaju vrlo korisnu funkciju pregleda prije printanja. Sa tom funkcijom, možete unaprijed pogledati kako će izgledati ono što želite isprintati.

Ova funkcija je prilično korisna kad morate printati direktno sa Interneta. Većinom, ono što vidite na web stranici posve se razlikuje u usporedbi sa isprintanom verzijom. Brzi pregled može vam omogućiti da isprintate samo materijal koji zaista želite.

3) Pobrinite se da je struja isključena

Baš kao što nikad ne biste isključili kompjuter bez pravilnom zatvaranja programa, isto pravilo odnosi se na printer. Ako ne isključite printer pravilno, glava koja printa ostat će izložena zraku i uzrokovati da se tinta posuši u rupicama na koje izlazi, što zauzvrat može prilično uništiti kvalitetu slijedećih printanja. Neka vam postane navika provjeriti u kojoj poziciji je glava printera prije nego što isključite struju.

4) Koristite kvalitetne programe

Na Internetu su dostupne razne verzije programa koji omogućavaju uštedu tinte. Takve aplikacije dizajnirane su da omoguće smanjenu potrošnju tinte. Sa tim aplikacijama možete dobiti prilično kvalitetno ispisane primjerke sa manje potrošene tinte – čak i za printanja u najvećoj rezoluciji.

5) Koristite tinte za printer pametno

Ako ne printate redovito, provedite kratki test printanja barem jednom tjedno da izbjegnete isušivanje tinte. Ta mala radnja može značajno produžiti korištenje jednog pakiranja tinte.

6) nikad ne izlazite printer ekstremnim temperaturama

Previše varijacije u sobnoj temperaturu loše je za tintu u printeru. Morate izbjegavati da vam printer ostaje na previsokim ili preniskim temperaturama, jer to može uzrokovati isušivanje tinte. Za dugotrajniji rad printera, pobrinite se da soba u kojoj se nalazi ima normalnu i stabilnu temperaturu.

Sa ovim malim, ali važnim savjetima vaša tinta u printeru imat će duži život. U današnje vrijeme lako je kupovati kvalitetnu tintu za printer po odličnim cijenama u online trgovinama.