13 ožujka 2014

Imena djece slavnih osoba



Slavne osobe nisu kao svakodnevni ljudi. Oni imaju pretrpane rasporede, voze skupe aute, i nose nakit o kome ostali mogu samo sanjati da ga posjeduju. Možda baš zato što su slavne osobe često tako udaljene od života običnih ljudi svojoj djeci često daju vrlo neobična imena.

Neka imena su samo malo neobična. John Travolta i Kelly Preston imali su dvoje predivne djece. Kćer nosi ime Ella Bleu. Ime sina je bilo Jett (međutim, on poginuo). Jett je pomalo neobično, ali ako znate išta o Johnu Travolti, onda znate da voli letjeti i pilotirati. Nakon smrti sina supruga je rodila treće dijete, ponovo sina, kojemu su dali "obično" ime Benjamin. Gwyneth Paltrow je rodila dvoje djece, a dugo je bila pod mačem javnosti zato što je kćeri dala ime Apple (Jabuka). Iako je neobično, pomalo je i ljupko, kao u izrazu "jabuka mog oka".  Chris Martin, njen suprug, umora od kontroverzije oko imena Apple, šaljivo je izjavio da će slijedeće dijete – bez obzira žensko ili muško – dobiti ime Banana (na sreću, dečkića su ipak nazvali Moses). Još jedno ljupko ime je Dandelion (Tratinčica), ime kćeri Keith Richardsa. Julia Roberts je prije nekoliko godina rodila blizance – dečka i djevojčicu – i naživcirala javnost imenima koja je odabrala. Prilično je katastrofalno bilo ime kćeri Hazel (Lješnjak), ali još užasnije kritike bile su na izbor Phinnaeus za sina.

Mnogi ljudi, kad je Madonna tek otkrila da je trudna, spekulirali su kakvo će ime dati djetetu. Lourdes Maria čini se sasvim prikladno ime za dijete čija je majka Madonna, ali djevojčica više voli da ju se oslovljava sa Lola. Njen brat nosi ime Rocco, što zvuči pomalo kao lik iz crtića, ali barem je čvrsto. Kasnije je još posvojila dječaka iz Malawija imenom David Banda Mwale. Glumac Casey Affleck i njegova supruga Summer Phoenix imaju dva sina. Starijem je ime Indiana August, što ukazuje u kojoj državi i u kojem mjesecu je beba začeta. Mlađi sin je dobio ime Atticus. Toni Braxton ima dva sina, Denima Colea i Diezela Kya. Iako su to oboje korisni proizvodi, ipak su čudna imena za djecu. Rob Morrow je zaključio da bi bilo ljupko kćer nazvati Tu Simone Ayer, odnosno skraćeno Tu Morrow. Pitam se, hoće li ona to misliti i za desetak godina? Glumac Jason Lee imenovao je svog sina Pilot "Standard" Inspektor inspiriran pjesmom indie rock benda Granddaddy, a nekoliko godina kasnije kćer je dobila ime Casper i na kraju, još jedan sin, dobio je kreativno ime Sonny. Američki iluzionist Penn Jillette možda je nadjačao sve ostale – kćer je imenovao Moxie Crimefighter, govoreći da je to "zato što kad ju zaustave zbog brze vožnje ona će moći reći, `Ali, policajče, pa mi smo na istoj strani, moje ime je CrimeFighter (borac protiv zločina)'". A s obzirom da je u braku sa Emily Zolten, zaključio je da će biti praktično sinu dati ime – Zolten Penn Jillette.

Ako ste pomislili da je to novi trend, varate se. Još godine 1971. David Bowie i njegova tadašnja supruga Angela odlučili su sina imenovati Duncan Zowie Heywood Jones. On je kasnije postao poznat kao Zowie Bowie. Pjevačica Cher svojoj je djeci dala imena Chastity Sun za kćer i Elijah Blue za sina.

Obitelj Phoenix poznata je po svom čudnom odabiru imena za djecu. Braća i sestre već spomenute Summer Phoenix su pokojni glumac River Phoenix, glumice Rain i Liberty Phoenix i glumac Joaquin Phoenix. Joaquin je smatrao da je njegovo ime tako odmaknuto od imena ostalih da je u četvrtoj godini života odlučio ime promijeniti u Leaf (list). Do početka 1990ih, vratio se rodnom imenu. Još jedna obitelj je zloglasna po čudnim dječjim imenima – Zappa obitelj. Frankova djeca su Dweezil, Moon Unit, Ahmed Emuukha Rodan i Diva Muffin. Iako mnogi misle da mu je Dweezil rodno ime, originalno je zapravo Ian Donald Calvin Euclid Zappa – jer je bolnica odbila registrirati ime Dweezil. Budući da su ga dok je bio dijete stalno zvali Dweezil, odlučio je to ime učiiti službenim, pa su ga roditelji odveli da ga promijeni legalnim putem. Paula Yates, pokojna bivša supruga Sir Boba Geldofa i djevojka također pokojnog rockera Michaela Hutchencea, također je imala crtu za davanje neobičnih imena svojoj djeci. U njezinom jatu su Fifi Trixibelle, Peaches Honeyblossom, Michelle Charlotte Angel Vanessa, Heavenly Hiraani Tigerlily i Little Pixie. 

Neka dječja imena slavnih osoba imaju smisla ako znate kakva je priča iza njih.  Dave Stewart iz grupe Eurythmics imenovao je sina Django po jazz gitaristu Djangu Reinhardtu. Stevie Wonder je imenovao sina Mandla Kadjaly Carl Stevland, ali Mandla znači "snažan" na jeziku naroda Zulu, dok Kadjaly znači "rođen od Boga" na Swahiliju. Helen Hunt je rodila djevojčicu i dala joj ime Makena'lei Gordon. Ime Makena'lei potječe iz sna njene prijateljice i znači "cvjetovi iz raja". Gordon, neobično ime za djevojčicu, je u počast Heleninog oca, televizijskog režisera Gordona Hunta. Nicolas Cage je imenovao svog sina Kal-el.  Budući da je Nicolas uzeo svoje umjetničko prezime Cage od stripovskog junaka Lukea Cagea, odlučio je sinu dati ime Kal-el po omiljenom stripovskom junaku - Kal-el je kriptonsko ime Supermana.

I, sviđaju li se djeci nekonvencionalna imena koja im daju roditelji? U nekim slučajevima, da. Obitelj Phoenix čini se da voli svoja prirodnom inspirirana imena, a obitelj Zappa također čini se da nema loših efekata zbog ekscentričnih imena. Ali, neka djeca prilično se brzo umore od neobičnih imena. Zowieju Bowieju bilo je dosta izrugivanja u dobi od 12 godina, pa je zatražio da mu se obraćaju samo sa "Joey". Iako se za Dandelion Richards ne čini da joj je loše, ona je sebe počela nazivati Angela. Odnedavno, Peaches Honeyblossom Michelle Charlotte Angel Vanessa Geldof je dijete o kojem se najviše govori u svezi čudnog odabira roditelja. No novinari često citiraju njezinu izjavu, "Ja mrzim smiješna imena. Moje čudno ime proganja me cijeli moj život." 

Iako imati neobično ime može biti teško za bilo koje dijete, slava djetetovih roditelja može to još i pogoršati. Srećom, djeca slavnih osoba koja odluče da im se ne sviđa rodno ime mogu ga legalno zamijeniti nadimkom ili čak odabrati neko sasvim drugačije ime.