10 ožujka 2014

10 novih upotreba za filter za kavuPrije oko 100 godina, njemačka kućanica Melitta Bentz probušila je dno mjedenog lonca, pokrila ga papirom i eto prvog filtera za kavu. Gotovo cijelo stoljeće kasnije usavršena verzija tog njezinog filtera još uvijek je u upotrebi. “Filter za kavu neće se zgužvati u vodi kao ostali papiri, jer ima jaču ‘snagu vlaženja’ zahvaljujući dugim vlaknima,” kaže Melinda McDonald, menedžer komunikacija za Bunn, proizvođača opreme za napitke. “Dodatno, oblik kolačića omogučuje supstanci da lako prolazi kroz filter, ali zrnca se zarobe u unutrašnjosti filtera.”

Koristite filter za kavu kao:
1. Usmjerivač blica na kameri. Kad snimate izbliza ublažite svjetlost postavljanjem filtera za kavu preko blica.
2. Procijeđivanje vina iz boce sa slomljenim čepom. Stavite filter preko lijevka i polako u njega ulijevajte vino.
3. Posluživanje kokica i slično. Filter je kutija koju možete baciti, pa nema pranja u perilici.
4. Posuda za umak od jogurta. Gumicom učvrstite filter za kavu preko staklenke ili šalice. U staklenku tada polako ulijte 230 ml jogurta. Ostavite da se cijedi 1 sat. U zdjeli pomiješajte zgusnuti jogurt sa 1 malim zdrobljenim češnjakom, 1 žličicom svježe sjeckanog peršina, te soli i paprom. Poslužite sa krekerima.
5. Zagrijavanje ostataka u mikrovalnoj. Koristite filter kao zaštitu od prskanja preko tanjura.
6. Spriječite da zemlja izlazi iz lonca za cvijeće. Kada prebacujete cvijeće iz jednog lonca u drugi, stavite na dno lonca filter, pa onda dodajte zemlju i sadnicu.
7. Sprječavanje ogrebotina na porculanu. Raširenim filterima za kavu zaštitite porculanske tanjure.
8. Zaštitite ruke od kapanja sladoleda i lizalice. Provucite štapić sladoleda kroz dno filtera, pa ćete pojesti sladoled do kraja bez eventualnih mrlja.
9. Poslužite sendviče. Okrugli filter je odlične veličine za manji sendvič.
10. Čišćenje stakla i ogledala kad ponestane papirnih ručnika. Filter neće ostaviti mrlje i vlakna.