06 ožujka 2014

Aktivnosti koje promoviraju zdravo starenje



Nedostatak aktivnosti može vas spriječiti da živite zdravo. Kad ne uživate u aktivnostima, mogli biste osjećati zamor ili noću teško spavati. Kad se ujutro probudite, možda se osjećate umorno dok ponovo ne zaspite. Kako starimo, naše tijelo se mijenja i moramo činiti promjene da bismo se prilagodili životu.

Dobar noćni san čini da mozak čistije razmišlja. Dobar noćni san također pojačava energiju i kontrolira vam tjelesnu težinu. Također donosite odluke sa puno manje stresa. Ugodno spavanje tijekom noći čini naš imunološki sustav jačim da nas održi zdravijim. Istraživači su dokazali da dobar san tijekom noći je neophodan za zdravlje. Otkrili su da nedostatak sna smanjuje hormon rasta u tijelu, a to mijenja mišiće u masnoće. San općenito je najvažniji, ali ipak ostaje iza aktivnosti. Za poboljšanje zdravlja pokušajte svaki dan odlaziti u šetnju.

Hodanje će vam pomoći opustiti mišiće, smanjiti stres i depresiju, te napade straha. Odmicanjem od tih stanja pomoći ćete si da spavate u dužm periodu i dubljem snu. Tako, kad se probudite ujutro osjećat ćete se sretnije i odmornije.

Kada vježbate imate i bolji noćni san, što poboljšava metabolizam. Bez odgovarjuće količine sna našem tijelu nedostaje energije. Naše tijelo u krvotok ispušta inzulin ili glukozu, a to usporava metabolizam. Ta radnja uzrokuje tijelu da dobiva na težini, umjesto da ju gubi. 

Kad se osoba osjeća iscrpljeno, osjeća se oslabljeno i ne želi uživati u aktivnostima. To vodi do dodatnih problema. Odgovarajući san balansira naša tijela, što nam daje više energije za obavljanje aktivnosti koje će nam pomoći da kvalitetnije spavamo.

Što treba izbjegavati:
Za pravilan odmor i osjećaj aktivnosti morate smanjiti konzumiranje kofeina, nikotina, štetnih kemikalija kao što su lijekovi bez recepta koji vas drže budnima, alkohola i slično. Određene kemikalije i supstance održat će vas budnima. Pokušajte izbjegavati pijenje bilo kakve tekućine nakon 20 sati. Nikotin treba izbjegavati općenito ako je moguće, ali ako baš ne možete, pokušajte ne pušiti nakon 20 h.

Započnite program hodanja ujutro što će vam pomoći da se razbudite, a i pojačat će vam energiju. Osjećat ćete se bolje jer će vam zglobovi biti fleksibilniji i moći ćete se slobodnije kretati. Osim toga, hodanje će vam pomoći da sagorijevate masnoće i kalorije. Primijetit ćete ogromnu razliku u tome kako se osjećate u ostatku dana. Započnite šetnju polaganim koracima sve dok vam je ugodno. Svakog dana pokušajte malčice ubrzati ritam i produžiti šetnju. Samo zapamtite, šetnjom trebate postići brz hod zbog kojeg ćete se oznojiti, ali ne i ostati bez daha. Kratko prošetajte prije i nakon obroka da smirite živce, a i sagorite nešto kalorija, a to će vam dati energiju, otpustiti sav stres nakon napornog dana i pomoći vam da zaspite.

Ako započnte program hodanja sami, neće vam biti tako zabavno kao kad imate nekoga uz sebe. Porazgovarajte sa susjedom koju baš ne poznajete, možda će ona krenuti u šetnju sa vama. Samo razmislite; upoznat ćete nekoga novog, razgovarati o novim stvarima, a to smanjuje stres i pomaže vam pri vježbanju. Također može pomoći i susjedi koja možda danima nije vidjela ili razgovarala sa nekim da se noću bolje uspava.

Nakon tog brzog hoda morate se ohladiti. Kad hodate žustrim korakom rad srca će se ubrzati, pa ga treba vratiti u normalu. Samo hodajte nešto laganije i opuštajte se dok se hladite.

Ako noću ne možete dugo zaspati, umjesto uključivanja TV-a pokušajte šetati po kući. Malo se protežite, tresite rukama i nogama. Čak i samo hodanje po kući može vas opustiti, posebno kad su svi ostali već u krevetu, pa vas nitko neće ometati.