26 ožujka 2014

Možda ste šopingholičar(ka)



Možete imati 85 pari cipela ili 100 DVD-a i ne patiti od šopingholizma. Test je, kažu stručnjaci, u tome hoće li vaše trošenje vremena i novca na šoping početi negativno utjecati na vaše financije i odnose sa ljudima.

Kako to možete saznati? Ovdje su opisana 4 znaka da vam je možda potrebna pomoć, prema April Benson, psihologinji koja se specijalizirala za liječenje šopingholizma i autorica je knjige “To Buy or Not to Buy: Why We Overshop and How to Stop”:
Osjećate potrebu da stalno kupujete stvari. Kompulzivni kupci često kupuju stvari koje im ne trebaju ili si ih ne mogu priuštiti. Kupuju stvari samo zato što su na rasprodaji ili osjećaju pretjeranu potrebu da nešto kupe – bilo što – ali nije im važno što će donijeti kući. Ako ste ikad otišli kupiti bijelu košulju, a kući se vratili sa ljubičastom košuljom, odgovarajućim hlačama i cipelama, te novim ukrasnim jastucima – onda znate o čemu govorim.
Kupujete samo da si promijenite raspoloženje. Benson kaže da osobe koje previše troše često odlaze u trgovine da bi sebe počastili – jer su imali loš dan, osjećaju se tužno, depresivni su, razočarani i usamljeni. Ili im samo treba mala nagrada.
Vaše navike trošenja utječu na vaš osobni život. Šopingholičari i osobe koje previše troše često pate od briga, krivnje, kajanja ili srama. Njihovo trošenje izvan kontrole uzrokuje svađe u obitelji, čak i razvod. Ovisnici o kupovini često skrivaju stvari koje su kupili i lažu bračnim drugovima da bi izbjegli svađe i sukobe.
Vaše pretjerano kupovanje uništava vam financije. Možda ste šopingholičar(ka) ako nemate fond za hitne slučajeve, stalno tražite nove kreditne kartice, računi koje imate već su potrošeni do maksimuma ili uzimate novac sa jedne kreditne kartice da otplatite dug na drugoj. Ako živite na financijskom rubu jer se čini da nikad nemate dovoljno novca, vrijeme je da sjednete i dobro sagledate što se događa.
Ako mislite da biste mogli biti šopingholičar(ka), pitanje je kako prestati? Benson kaže da šopingholičari mogu pokušati sa terapijom, klubovima anonimnih dužnika, lijekovima protiv depresije ili sve to kombinirano. Kojim god putem krenuli, pratite ove savjete:
1. Nema više dugova. Zaključajte kreditne kartice i plaćajte sve što kupujete u trenutku kupovine.
2. Izbjegavajte iskušenja. Nemojte ići na dvorišne rasprodaje ili lutati po trgovačkim centrima bez potrebe. Nemojte gledati Tv programe sa prodajom ili surfati Internetom u toj svrsi. Bacite u smeće sve prodajne kataloge kako vam dolaze.
3. Pišite dnevnik. Kredibilitet mora postati vaša osobna krilatica. Zapišite svaki trošak i kako ste se osjećali u trenutku te kupovine.
4. Stvorite si plan trošenja. Provjeravajte svaku kupovinu. Planirajte odlaske u kupovinu. Koristite pisani popis potrebnih stvari i čvrsto ga se pridržavajte.