24 ožujka 2014

10 novih upotreba za sodu bikarbonu



“Ne samo da soda neutralizira masne kiseline, već napada masnoću tako što ju – vjerovali ili ne – pretvara u sapun,” kažu sa University of Pittsburgh. Činjenica: više od 100 tona tekućine iz hladnjaka korišteno je za čišćenje unutrašnjih zidova Kipa slobode tijekom uređenja godine 1986.

Koristite sodu bikarbonu za:
1. Čišćenje kože. Operite lice, pa namažite pastu od 3 dijela sode bikarbone i 1 dijela vode. Nježno masirajte u kružnim pokretima, izbjegavajući oči, pa isperite mlakom vodom.
2. Očistite mrlje od boja, flomastera, olovki i tinte sa obojenih površina namještaja. Pospite sodu na navlaženu krpu, trljajte pa isperite.
3. Odčepite odvod. Ulijte 1/2 do 1 šalice sode bikarbone u odvod, pa nakon toga polako ulijte 1/2 do 1 šalicu bijelog octa. Ostavite da djeluje 5 minuta (zatvoreno ako je moguće). Isperite sa što više prokuhane vode.
4. Uklonite mrlje sa nehrđajučeg čelika i željeznog posuđa. Željezno posuđe trljajte mekom četkom sa plastičnim vlaknima i pastom od sode bikarbone i vode. Nehrđajući čelik očistite sa mekom krpom i 4 žlice sode bikarbone otopljene u 1 litri vode. Posušite čistom krpom.
5. Očistite tave. Pospite sodu na stvrdnute ostatke jela u tavi i ostavite da djeluje 5 minuta. Lagano istrljajte i isperite.
6. Četkajte zube. Koristite pastu od sode bikarbone i vode.
7. Borite se protiv manjih požara (zapaljive tekućine kao gorivo, nafta i masnoća). Soda bikarbona može ugušiti manji požar.
8. Dezodorans. Sodom bikarbonom uništite loš miris ispod pazuha.
9. Očistite manje mrlje od ulja na podu garaže. Pospite sodu bikarbonu na to mjesto i trljajte vlažnom četkom.
10. Umirite stomak nakon loše probave. Umiješajte 1/2 žličice sode bikarbone u 1/2 šalice vode i to popijte za umirivanje želuca.