29 ožujka 2014

25 naziva za šećer


“Što je u imenu? Ono što zovemo ruža, i sa drugim imenom jednako bi mirisalo.” Stari Willy Shakespeare je to odlično rekao, ali nisu u pitanju samo ruže. Isto to može se reći i za šećer.
Šećer (u jednom obliku ili drugom) je dodan u više prehrambenih proizvoda nego što možete zamisliti, posebno ako pogledate velik broj “varijacija” šećera – ovisno o način na koji je obrađen; kao što su visoko fruktozni kukuruzni sirup, dekstroza, slad, sukroza, a popis se nastavlja dalje i dalje… i dalje.

Šećer se ponekad također naziva ….

Ovdje je popis uz koji ćete naučiti identificirati šećere. Tu je samo 25 naziva, ali dok to pročitate do kraja, vjerojatno će smisliti još 5.
1.     Smeđi šećer
2.     Kukuruzni sirup
3.     Demerara šećer
4.     Dekstroza
5.     Smeđi šećer slobodnog protjecanja
6.     Fruktoza
7.     Galaktoza
8.     Glukoza
9.     Visoko fruktozni kukuruzni sirup
10.                       Med
11.                       Izokrenuti šećer
12.                       Laktoza
13.                       Slad
14.                       Maltodekstrin
15.                       Maltoza
16.                       Javorov sirup
17.                       Melasa
18.                       Muskovado ili šećer sa Barbadosa
19.                       Panocha
20.                       Šećer u prahu ili slastičarski
21.                       Rižin sirup
22.                       Sukroza
23.                       Šećer (u granulama)
24.                       Treakla
25.                       Turbinado šećer
Sad, većinu ovoga vjerojatno ste već vidjeli, kao smeđi šećer, visoko fruktozni kukuruzni sirup i fruktoza, ali neki – kao izokrenuti šećer, maltodekstrin, treakla i panocha - su pomalo misteriozni. Provjerimo to.

Druga čudna imena za šećer

  • Demerara šećer: šećer koji potječe sa polja šećerne trske u Demerari, pokrajini u Južnoj Americi koju su kolonizirali Nizozemci godine 1611.
  • Galaktoza: često se naziva i galaktan, a to je šećerna glukoza nađena u hemicelulozi, sastojku koji se nalazi u zidovima stanica u biljkama.
  • Izokrenuti šećer: mješavina glukoze i fruktoze.
  • Maltodekstrin: proizvodi se od škroba procesom zvanim djelomična hidroliza i može biti bez ikakvog okusa, ili slabo sladak.
  • Maltoza: ili sladov šećer stvara se razlamanjem škroba i nalazi se u gljivicama ječma.
  • Muskovado ili šećer sa Barbadosa: šećer koji stvaraju na farmama otoka Barbados.
  • Panocha: šećerna trska uzgojena na Filipinima.
  • Treakla: sirup koji nastaje preradom šećerne trske; ponekad nazvan “zlatni sirup.”
  • Turbinado šećer: djelomično prerađena šećerna trska; također poznat kao prirodni smeđi šećer.