21 ožujka 2014

Suočavanje sa aknama: kako se nositi sa njihovim efektima



Kao što smo svi svjesni, postoje emocionalni efekti koje uzrokuju akne. Više od očitih crvenih kvržica na licu, te efekte akni ne može zaliječiti niti jedna krema ili otopina, jer zovemo ih emocionalni ožiljci nastali od akni. Pa, nijedan doktor ili stručni dermatolog ne može vam pružiti najbolje rješenje za ovaj problem sa aknama.

Prema istraživanjima, akne su vrlo uobičajene dok smo u tinejdžerskim godinama. Za tinejdžere koji iskuse bol pojave akni teško je suočiti se sa društvenim utjecajima koje stvaraju akne. To su izrazi srama, depresije i samo-sažaljenja. Kao roditelj tinejdžera koji se suočava sa takvim problemima, baš vi biste mogli biti najbolja pomoć. Što možete učiniti? Oh, puno toga.

Podsjetite dijete da su akne privremene.

Kao skrbnik, morate biti blizu i ohrabrivati svoje dijete. Vjerojatno ćete ga/nju gledati tako poniženog zbog načina na koji mu/joj se ljudi obraćaju i kritiziraju. Recite mu/joj da to neće trajati dugo i da će to uspješno preživjeti. Nikad nemojte prestati objašnjavati važnost nastavljanja dalje usprkos negativnim reakcijama od drugih, jer njihove riječi nisu ni najmanje važne.

Odvedite dijete dobrom dermatologu

Nemojte čekati da se djetetove akne pogoršaju prije nego posjeti dermatologa. Što prije, to bolje – možda je klišej, ali je istina u ovom slučaju, a to biste mogli brzo shvatiti. Morate pronaći dermatologa koji zaslužuje vaše povjerenje. Budite sa djetetom kad posjećuje dermatologa. Također, pomozite djetetu zapamtiti i pratiti sve upute koje mu/joj da dermatolog.

Usmjeravajte svoje dijete pravim stvarima

Postoje neke stvari ili radnje koje mogu pogoršati akne. Pobrinite se da budete blizu djetetu da ga podsjetite da to nije najpametnije učiniti i da će si samo uzrokovati loše efekte. Objasnite uzroke i efekte problema sa aknama i pobrinite se da odgovorite na sva pitanja koja vam dijete postavi.

Pojačajte samopouzdanje svog djeteta

Samopouzdanje propada kad se pojavi sve to zafrkavanje i ruganje. Efekt toga na vašem djetetu može biti gorak. Budite uz njega/nju da im pojačate pouzdanje koje imaju u sebi. Budite velikodušni sa pohvalama, ali nemojte ih koristiti za laskanje. Recite djetetu koliko joj/mu je odličan talent. To će podići njegov/njezin moral.

Vi ste roditelj, a možete pomoći svom djetetu da se osjeća bolje zbog lošeg razumijevanja društva prema ljudima sa aknama. To je samo faza; sigurno je da će se završiti. Budite uz svoje dijete kao podrška koja nitko drugi ne može biti.