09 ožujka 2014

Izgradnja samopouzdanja



Samopouzdanje je vaš osobni pogled na sebe u fizičkom, mentalnom i emocionalnom smislu. Svako ima drugačiji pogled na sebe, ali održavanje pozitivnog stava donijet će vam više koristi nego negativni. Mnogi pojedinci pate od niskog samopouzdanja iz različitih razloga, pa moraju izgraditi novo samopouzdanje da bi mogli uspjeti u životu. Zapamtite, jedina osoba koja može omogućiti da budete odlični ste vi sami i nitko drugi.  Isto vrijedi sa samopouzdanje. Jedina osoba koja ga može izgraditi – ili suprotno, uništiti ga – ste vi sami. Iako drugi pojedinci mogu pomoći u tom procesu, krajnja odluka je na vama.

Osobe mogu imati nismo samopouzdanje iz raznih razloga. Neki pojedinci smatraju da imaju loš izgled tijela i fokusiraju se samo na nepravilnosti u svom fizičkom izgledu. Drugi imaju emocionalne probleme koji uzrokuju da im samopouzdanje propada ili smatraju da nisu dostojni nikakve pohvale. Koji god bio razlog za loše samopouzdanje, ključ u ponovnoj izgradnji jest pronalazak korijena problema. Razmislite o samopouzdanju kao da je kuća, ako gradute predivnu kuću na slabašnim temeljima, cijela struktura jednog će se dana srušiti. Ipak, ako poduzmete korake koji će osigurati da su temelji jaki i sposobni sve izdržati, proces će možda biti spor, ali samopouzdanje će biti izgrađeno zdravo. 

Mnogi pojedinci traže pomoć za svoje loše samopouzdanje u knjigama ili na seminarima. Broj dostupnih opcija na tržištu je fenomenalan, pa ćete sigurno naći nešto što govori o točno vašem problemu. Provjerite lokalne knjižnice i knjižare i pretražite njihov odjel “samopomoći” za knjigom koja bi vam možda mogla pomoći. Malo je vjerojatno da nećete naći rješenje za bar neki od svojih problema u knjizi, ali bit će vam lakše kad shvatite da su i drugi u istom čamcu kao vi i zasigurno niste jedina osoba sa takvim problemom. Osim toga, možda ćete poželjeti potražiti profesionalnu pomoć u potrazi za pojačanjem samopouzdanja. Često, razgovor sa kvalificiranim pojedincem može vam pomoći utvrditi korijen problema i neophodan put kojim treba krenuti u proces oporavka. Možda vaš problem datira još iz djetinjstva, ili se možda razvio tek nedavno. Što god da je slučaj, profesionalna osoba moći će utvrditi koji vam je slijedeći korak.

Glavni faktor u samopouzdanju je negativnost. Negativne misli mogu poništiti pouzdanje općenito, pa tako i narušiti samopouzdanje. Ako se nađete okruženi negativnim ljudima ili u negativnim situacijama, pokušajte naći najbolje sredstvo za rješenje problema. Često, pojedinci u ljubavnoj vezi punoj zlostavljanja imaju toliko narušeno samopouzdanje da ga navodno voljena osoba neprestano još više uništava, zbog čega preispituju svoju vrijednost. Slično, negativni radni okoliš može vam umanjiti samopouzdanje ako kolege ili šefovi smatraju da u vašem radu ima pogrešaka. Možda imate prijatelja koji je neprestano negativan u vezi svega što ga okružuje. Što god je izvor, udaljite se od negativnosti i to će vam pomoći da vratite svoje dobro samopouzdanje. Težite tome da se okružite pozitivnim ljudima. Ako prolazite kroz teško razdoblje u osobnom životu, mogli biste se uključiti u neku grupu za podršku. Slično tome, postoje i grupe namijenjene osobama sa lošim samopouzdanjem. Te grupe omogućit će vam susrete sa osobama kao što ste vi sami i pružiti mjesto gdje možete izraziti svoje nade i postignuća.

Kako god odlučite početi izgrađivati svoje samopouzdanje, počnite to već danas! Budite temeljiti i ustrajni u procesu i svjesni da će možda potrajati.  Ne biste trebali postati nestrpljivi ili očajni ako vam samopouzdanje izmiče. Zapamtite, vi ste važna i vrijedna osoba i trebate se prema sebi tako ponašati.