17 ožujka 2014

10 novih upotreba za ocat



“Ocat je jak konzervans, jer njegova kiselina ubija mikrobe i bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane,” kaže, direktor u Center for Food Safety na University of Georgia, u Griffinu. “Također je dobar dezodorans – kiselina neutralizira mirise kao što je meso u raspadanju, što može biti vrlo neugodno.”

Koristite bijeli ocat za:
1. Zamjena za limun u nekim receptima. Uzmite 1/2 žličice octa umjesto 1 žličice limunovog soka.
2. Uklanjanje mrlja od kave i čaja sa dna šalice. Premažite unutrašnjost šalice sa 2 žlice octa, pa isperite.
3. Tretman masne kose. Ocat dobro uklanja masnoću sa kose, jer čini ravnotežu u razinama pH. Šamponirajte kosu kao obično, isperite, zatim polijte kosu sa 1/4 šalice octa i opet isperite.
4. Očistite tragove soli sa čizama. Umočite meku krpu (najbolje staru majicu) u ocat, pa obrišite čizme na mjestima gdje ima bijelih tragova.
5. Učinite vunene veste mekšima. Ulijte nekoliko poklopaca octa u vodu za ispiranje u perilici.
6. Dezodoriranje otvora za otpad. Napravite kocke octa u posudi za led i obacite ih u otvor za usitnjavanje otpada. Nakon što se samelju isperite hladnom vodom.
7. Očistite čajnik ili aparat za kavu. U čajniku zakuhajte otopinu od jednakih količina octa i vode, pa prebrišite krpom. Prostor za vodu u aparatu za kavu napunite jednakom otopinom octa i vode i pokrenite kuhanje. Nakon toga nekoliko puta prokuhajte čistu vodu da uklonite okus octa.
8. Očistite perilicu suđa. Jednom mjesečno dok je mašina prazna isperite ju tako da pokrenete rad sa 1 šalicom octa koji će unutrašnjost očistiti od ostataka deterdženta i sapuna.
9. Uklonite jake naljepnice sa cijenom. Premažite ih sa nekoliko slojeva octa, ostavite da se upija 5 minuta, pa krpom uklonite ostatak naljepnice.
10. Ubijte korov u procjepima među ciglama. Napunite bocu sa raspršivačem čistim octom, pa time prskajte po korovu. (nemojte time poprskati i travu koju želite sačuvati.)