07 ožujka 2014

Jeste li dobro?


Dobrobit se odnosi na stanje dobrog fizičkog I mentalnog zdravlja, posebno kada se održava kroz pravilnu prehranu, vježbanje I zdrave navike.  Prehrana se odnosi na njegovanje tijela, mogućnost da ga održimo zdravim I funkcionalnim kako bi trebalo biti. Naša sposobnost da pružimo tijelu svu neophodnu hranu, vitamine i minerale omogućit će nam da nastavimo rasti u svakodnevnom životu. Ali znamo li jesmo li zaista dobro?  Kako to možemo prepoznati? 
Mjesto odakle možemo početi je ispitivanje prehrambenih navika. Budući da smo ono što jedemo, ako su nam prehrambene navike nezdrave, ili nam ne pružaju njegu koja nam je potrebna, na kraju svega nećemo biti zdravi pojedinac. 
Unosite li više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno? Nadoknađujete li vitamine i minerale kako bi osigurali da dobivate preporučene dnevne količine potrebne za organizam? Ako se ne trudite i na svome tijelu osigurate osnovne prehrambene potrebe, tada niste zdravi pojedinac. Možda ne izgledate bolesno, možda nemate vidljivih simpotma lošeg zdravlja, ali niste onoliko zdravi pojedinac koliko bi mogli biti. 
Zatim, mogli biste provjeriti kakve su vam navike u vježbanju, ako ih uopće imate. Ako i nemate neke rutine vježbanja koje se može provjeriti, onda nemate ni dobrobiti. Svatko, bez obzira na godine, ima koristi od vježbanja. Ono održava tijelo u dobroj kondiciji, mentalna oštrina je u najvećoj brzini, a zahvaljujući fizičkom aspektu, pojačat će nam se zdravlje srca, sagorjet ćemo više kalorija i dati više kisika stanicama! 
Što je sa razinom stresa u vašem životu? Radite li u okolini sa povećanom razinom stresa? Je li vaš osobni život izvor udobnosti ili vam dodajte na razinu stresa? Uključujete li se u nekakvu aktivnost koja otpušta stres? Stres je broj jedan uzročnik srčanih udara i moždanih udara, jer pojačava efekt pravih uzročnika tih bolesti. Stres je u osnovi situacija izvan kontrole za većinu odraslih današnjice. Održavamo raspored za svaki trenutak slobodnog vremena, a ne ostavljamo si prilike za mirovanje ili vrijeme za rješavanje iznenadnih hitnih slučajeva u životu. 
Stres nas vodi do dvije slijedeće stavke u zloupotrebi zdravlja. Pušenje i opijanje često se koriste za otpuštanje efekta koji stres ima na naš nervni sistem. Ali takva rješenja ne pružaju nikakvu stvarnu pomoć.  Ako ste pušač, pijete ili gubite previše sna, niste dovoljno zdravi pojedinac kao što bi mogli biti.  Pušenje, opijanje i gubitak sna doprinose iscrpljenosti, a potrebna je ekstremna disciplina da se to zaustavi. Pušenje nam puni organizam kancerogenim tvarima, a to nas uspijeva održati umornima i letargičnima.   
Postoji mnoštvo prilika kada treba zastati i zapitati se koliko se trudimo ostvariti optimalno zdravlje, a zapravo nikad ni ne uzimamo dovoljno vremena da započnemo preispitivanje. Ali to je korisno za naše općenito zdravlje, kvalitetu i količinu života, pa se na svaki način potrudite biti dobri i zdravi pojedinci.