12 ožujka 2014

Rižoto sa bijelim vinom



Ovaj recept za rižoto koristi bijelo vino u daleko većoj količini nego bilo koji drugi rižoto, što stvara odličan okus koji nadopunjuje rižu i povrće. Da bi jelo ostalo vegetarijansko, uzmite juhu od povrća ili vodu kao osnovu, ali možete koristiti i pileću juhu ako želite pojačati okus riže.

1 srednji luk
2 češnja češnjaka
1 srednja mrkva
2 stabljike celera
3 žlice maslinovog ulja
1 grančica svježeg timijana, ili 1 žličica sušenog timijana
1/2 žličice začinske crvene paprike
1 1/4 šalice talijanske riže (arborio, carnaroli, ili vialone nano)
2 šalice bijelog vina
3 šalice prokuhane povrtne juhe ili vode
Sol i papar po želji
Svježi peršin, ili 2 žličice sušenog peršina
3 žlice ribanog parmezana

Nasjeckajte luk, mrkvu i celer.
Ogulite i nasjeckajte češnjak.
U velikoj teškoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
Dodajte luk, češnjak mrkvu, timijan, celer i crvenu papriku, pa kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje.
Da biste postigli najjači okus, budite strpljivi i pustite da povrće otpusti svoje sokove, da se polako kuha; luk bi trebao postati mekši i proziran nakon 10 minuta.
Dodajte rižu i kuhajte 1 do 2 minute, stalno miješajući.
Ovim korakom “popržit” ćete rižu.
Dodajte vino i smanjite vatru da jelo ostane samo krčkati.
Kuhajte oko 5 minuta da riža upije gotovo sve vino.
Dodajte 1 šalicu prokuhane povrtne juhe ili vode, miješajte dok riža upije tekućinu, još 3 do 5 minuta.
Nastavite dodavati tekućinu, po 1/2 šalice odjednom, dok riža omekša, ali se ne raskuha.
Ukupno vrijeem kuhanja riže ne smije biti duže od 15 minuta. Riža se mora pokretati, ali bez viška tekućine.
Ako riža zahtijeva još kuhanja, dodajte još samo malo tekućine i kuhajte 1 do 2 minute.
Začinite sa soli i paprom.
Sklonite sa vatre.
Nasjeckajte svježi peršin.
Ako koristite sušeni peršin, ne morate ga sjeckati.
Umiješajte 2 žlice svježeg peršina i parmezan.
Poslužite odmah.